Opening in 2014

Train World ouvrira ses portes en 2014 / Train World opent zijn deuren in 2014.

Waarom rijden de treinen links?

treinwereld

De eerste locomotieven en de eerste rails in ons land waren geïmporteerd uit Groot-Brittannië, waar er links wordt gereden op de weg. De Britse spoorwegingenieurs hadden het principe van het links rijden overgenomen van het wegverkeer en hun spoorwegsysteem zo ontworpen. Dat hield in dat de stuurcabines van de locomotieven zich aan de linkerkant bevonden, met een optimaal zicht op de seinen links van de sporen; het zicht op de rechterkant van het landschap was beperkt door de lange neus van de locomotief. Later, wanneer we in België onze eigen locomotieven begonnen te maken, werd op dat principe voortgebouwd.

Wist je dat in sommige andere landen de treinen wel rechts rijden? Dat is bijvoorbeeld het geval in de Verenigde Staten, in Nederland en in Duitsland. Maar zelfs op bepaalde baanvakken in ons land wordt rechts gereden, zoals tussen Montzen en de Duitse grens, of tussen Visé en de Nederlandse grens.

One comment on “Waarom rijden de treinen links?

  1. Hans Scherpenhuizen
    7 June 2013

    Het spijt mij u te moeten meedelen dat er tussen Visé en de Nederlandse grens links wordt gereden, sterker nog, dit gaat helemaal door tot het station Maastricht Randwyck.

    Met vriendelijke groet,

    Hans Scherpenhuizen

    Op 6 juni 2013 10:19 schreef Opening in 2014

Leave a comment

Information

This entry was posted on 6 June 2013 by in Weetjes and tagged , , , , , .